Stretnutie partnerských miest

25.06.2005 Celý región

Na prešovskej radnici sa v piatok popoludní stretli zástupcovia samospráv partnerských miest Prešova z krajín V 4 z Nowého Saczu, Nyíregyházy, Prahy 10, okre...
Na prešovskej radnici sa v piatok popoludní stretli zástupcovia samospráv partnerských miest Prešova z krajín V 4 z Nowého Saczu, Nyíregyházy, Prahy 10, okrem nich aj zástupcovia z ukrajinského mesta Mukačevo.

Komunálni politici z piatich krajín sa dohodli na základným témach - Malá politika s veľkými úlohami, Vzdelávanie pod krídlami mesta, Regionálna politika EÚ a prešovská radnica, Sociálna politika v réžii mesta, ktorým sa budú venovať v štyroch diskusných blokoch.
Podľa Michala Kaliňáka, tieto tematické okruhy považujú partnerské mestá za významný priestor na realizáciu vlastnej politiky vo všetkých oblastiach života samosprávy. Práve výmena skúseností, praktické rady a pravidelné kontakty môžu byť dôležitým krokom k zvyšovaniu správy vecí verejných. Iba určenie jasných priorít v oblasti regionálneho rozvoja môže samosprávam zaručiť fungovanie kvalitného školstva a zodpovednej sociálnej politiky, povedal v úvodnom príhovore prešovský primátor Milan Benč, ktorý hosťom predstavil život a priority tohto tretieho najväčšieho mesta na Slovensku.
Účastníci konferencie sa zhodli, že v súvislosti s medzinárodno-politickými ambíciami krajín V4 sa reforma verejnej správy stáva spoločným znakom naplňovania tohto cieľa. Bez prosperujúcich miest a ich mestských častí nebudú úspešné regióny, vyššie územné celky ani jednotlivé krajiny. Predstavitelia mestských samospráv Prešova, Nowého Saczu, Nyíregyházy, Prahy 10 a Mukačeva vnímajú komunálnu politiku ako malú politiku s veľkými úlohami. V sobotu sa hostia budú venovať neformálnym aktivitám, v programe je prehliadka mesta a športové zápolenia.
 

Vyberte región